Författararkiv: Sarananda

Ny intervju

Christel I dagarna har jag intervjuat Christel Simonsson, en kvinna som har stora kunskaper om häxkonst, även om hon inte talar så mycket om det. Intervjun hittar du under Intervjuer 3.

Vikingamarknad i Gudahagen 2016

gronsaker
Så var det dags igen. Den stora vikingamarknaden i Gudahagen utanför Näsum i nordöstra Skåne drar fler besökare för varje år som går. I år lär det ha varit över tolvtusen och vikingarna var också fler än vanligt. Under fliken Reportage ovan hittar du bilder från marknaden.

Bettan Edberg

bettan-edberg

För flera månader sedan publicerade jag här på Naturtro.se en tolkning av Runraden med Bettan Edberg som författare. Jag visste inte då vem hon var, bara att hon bor i trakten av Örnsköldsvik. På Nordiska Gudinnefestivalen i somras fick jag äntligen träffa henne och bad henne då skriva en presentation av sig själv. Nu har den kommit. Du kan läsa den längst ner under Intervjuer 3. Tolkningen av Runraden hittar du under rubriken Runraden ovan.

Bertilssons stuga

Vid ”Bertilssons stuga” i ett naturreservat i utkanten av Göteborg träffar jag Pia Backman och Helen Wiklund. Vi sitter i trädgården utanför det gamla boningshuset en ljum och vindstilla julieftermiddag medan de berättar om gården och caféet.
bertilssons stuga 2
Pia: 2006 var den här gamla gården till salu, och jag lyckades köpa den, tack vare att Göteborgs kommun inte utnyttjade sin förköpsrätt. Gården är byggd 1809, men det var först i slutet av 1920-talet när Pelle Bertilsson hade köpt den som det blev café här. Bertilsson var en intressant man, olympisk guldmedaljör i gymnastik 1912, kapten i det militära och äventyrare. Han och hans fru bodde några år på Cuba, där Bertilsson försörjde dem som fäktlärare, men de längtade tillbaka till Sverige och drömde om det enkla livet på landet.
Gården ligger mitt i ett naturreservat, här finns ängar, skog och badsjö. Här är en ständig ström av vandrare, joggare, ryttare, skidåkare och skridskoåkare, allt efter årstid, och caféet är populärt för göteborgarna.
bertilssons stuga 3
Helen: Pia äger stället men jag har varit anställd här ända sedan hon köpte det. Vi har ju annan personal också, men jag gör alla sorters sysslor här. Jag är husfru, bagerska, kokerska, vaktmästare, städerska, kassabiträde, serveringspersonal och idéutvecklare. Dessutom sköter jag vår ”adoptionsbyrå för häxor”. Vid det här laget har vi adopterat bort 445 häxor till goda hem.

Pia: Just nu, på sommaren, håller vi stängt men under höst, vinter och vår har vi högsäsong. Hit kommer människor i alla åldrar, från barnfamiljer till pensionärer. Ibland har vi även grupper inbokade, till exempel företag som håller frukostmöten eller promenadmöten här. Konferenser har vi däremot inte, eftersom vi inte har lokaler för det. Alla får hålla till i kaffestugan som ligger i den gamla ladugården.
bertilssons stuga 4
Helen: Vi har gjort oss kända som häxor. Dels för att vi har en häxkvastparkering här utanför, dels för att vi har de här fina, flygande häxorna till salu. De är tillverkade i England och det är dem som folk får adoptera. Vi låter dem fylla i ett adoptionsavtal och lova att ge häxan ett gott hem. Men vi känner oss ju också som häxor, kvinnor som går sin egen väg och litar till sin inneboende visdom.
bertilssons stuga 5
Pia: De senaste åren har vi skapat en ny tradition i Bertilssons stuga med vårt påskfirande. Vi eldar en stor påskbrasa på ängen och är utklädda till påskkäringar. De flesta som kommer är också utklädda. Före jul har vi ”Julmys”, då är hela stugan julpyntad och vi serverar glögg och julkakor. På somrarna har vi ibland brudpar som håller sin vigselceremoni på ängen nere vid sjön. Framöver siktar vi på att själva agera prästinnor och leda ceremonierna.
bertilssons stuga 6
Helen: Det här är den bästa platsen på jorden. Det är inte bara ett café utan också ett andhål för själen. Här finns både skönhet och harmoni. Jag tänker på en av våra gäster som brukar glömma något varje gång hon är här, mobilen, plånboken eller handväskan. Hon ursäktar sig alltid med: ”Jag blir ju så harmonisk här!”

Pia: Till hösten kommer vi att ha temakvällar igen. Förut har vi haft teman som döden, livet, kärleken, rymden, trädgården, attraktionslagen. I höst kommer bland andra Britt-Mari Näsström, som är professor i religionshistoria, att berätta om ”De nordiska gudinnorna”. Och Klas Parknäs, skådespelare, konstnär och författare, kommer att tala om att vara ”Lyckad eller lycklig?”
bertilssons stuga 1Katten Sway kommer och stryker sig mot trädgårdsstolarna. Skymningen har börjat falla och dofterna från ängen blir starkare. Vinden har vilat hela dagen och ännu är det stilla som vore vi inomhus. Ett ovanligt väder på en ovanlig plats, där gamla minnen blandas med frisk entreprenörsanda. Tack Pia och Helen! Lycka till med både häxadoptionerna och prästinneskapet.

Text & bild: Eta Christensson

Tre prästinnor

I början av juli var jag på den Nordiska Gudinnefestivalen i Fjärås. Där mötte jag tre naturprästinnor, Emelie, Mari och Linda. Du kan läsa om dem under Intervjuer 3.
Emelie Berg
 
 
 
 
 
Emelie Berg
Mari Halmetoja 1
 
 
 
 
 
Mari Halmetoja
Linda Mardöll
 
 
 
 
 
Linda Mardöll

Dansa genom livet

festivalen 018 min
På den här bilden dansar Lina Ljung Timestråle orientalisk dans. När jag såg henne på Nordiska Gudinnefestivalen i fjor blev jag inspirerad och ville också dansa så. Men den kursen jag anmälde mig till blev inställd och då hittade jag istället ”Heliga danser”, en ettårig kurs med Pia Lamberth i Malmö.

Under tre intensivhelger hittills har jag lärt mig danssteg, rytmer och dansstilar som är nya och okända för mig. Det är ju en helt annan sak än orientalisk dans, men passar kanske mig bättre, när jag känner efter. Vi dansar oftast stillsamma, nästan meditativa cirkeldanser från Grekland, Ryssland, Albanien, Indien och Turkiet.

Pia Lamberth är en kunnig och inspirerande ledare som har mer än 20 års erfarenhet av dessa danser. Hon har också stor kunskap om symboler, myter och sagor, och det som gör mig häpen och rentav skrattlysten är att hon håller på med mycket som vi häxor också gör: firar solstånden och dagjämningarna, framhåller Gudinnan och Moder Jord och berättar om de gamla gudinnekulturerna. Ändå är studieförbundet som arrangerar danskursen kyrkligt, och jag har förstått att dessa Heliga Danser ofta dansas i Svenska Kyrkan. Så kan det gå här livet!

Här kan du läsa mer om Pias danskurser. http://www.pialamberth.se/

November 2015

25102015-DSC_0894
Under REPORTAGE läser du om surdegskursen på Holma i Höör 24-25 oktober.
Ängelsberg 6
Under MODER JORD visar jag bilder från resan till Ängelsberg där den stora skogsbranden härjade i fjor.
odensjön 2
Ännu en kraftplats i Skåne – Odensjön! Se under KRAFTPLATSER.
Lundsbrunn 2
Läs på ÅRSHÖGTIDER om hur vi firade Alvablot på Lundsbrunns Kurhotell.

Snabbkurs i häxkonst

Häxa på berget, min
Söndagen den 18 oktober mellan kl. 15 och 18 kommer jag att hålla ett introduktionsmöte för intresserade. Det blir som en snabbkurs i häxkonst. Vi träffas under tre timmar och går igenom grunderna. Vi kommer att tala om de fyra elementen och de fyra väderstrecken, årets olika högtider, gudar och gudinnor, fullmåneceremonier, häxans redskap, symboler för altaret, runorna, vad magi är och mycket annat. Vi kommer också att hålla en ceremoni tillsammans och göra en kort trumresa. Därefter blir det fika, samtal och tillfälle att ställa frågor.

Vi kommer att vara i mitt hem på Vintergatan 16 i Höör. Du anmäler dig genom att sätta in 250 kr på mitt bankgiro 5082-2022 och samtidigt skicka ett mejl till eta@vinterljus.com med namn, adress och telefonnummer. Sista anmälningsdag är den 13 oktober.

Varmt välkomnmen!
Eta Christensson

Naturväsen

Linda vid träd
 

 

Få människor kan se naturväsen så tydligt att de kan beskriva deras utseende i detalj. En av de få är Linda Braekhus, bosatt i Henset i Skåne. Läs hennes berättelse under Naturväsen.