Kategoriarkiv: Nyheter

Dansa genom livet

festivalen 018 min
På den här bilden dansar Lina Ljung Timestråle orientalisk dans. När jag såg henne på Nordiska Gudinnefestivalen i fjor blev jag inspirerad och ville också dansa så. Men den kursen jag anmälde mig till blev inställd och då hittade jag istället ”Heliga danser”, en ettårig kurs med Pia Lamberth i Malmö.

Under tre intensivhelger hittills har jag lärt mig danssteg, rytmer och dansstilar som är nya och okända för mig. Det är ju en helt annan sak än orientalisk dans, men passar kanske mig bättre, när jag känner efter. Vi dansar oftast stillsamma, nästan meditativa cirkeldanser från Grekland, Ryssland, Albanien, Indien och Turkiet.

Pia Lamberth är en kunnig och inspirerande ledare som har mer än 20 års erfarenhet av dessa danser. Hon har också stor kunskap om symboler, myter och sagor, och det som gör mig häpen och rentav skrattlysten är att hon håller på med mycket som vi häxor också gör: firar solstånden och dagjämningarna, framhåller Gudinnan och Moder Jord och berättar om de gamla gudinnekulturerna. Ändå är studieförbundet som arrangerar danskursen kyrkligt, och jag har förstått att dessa Heliga Danser ofta dansas i Svenska Kyrkan. Så kan det gå här livet!

Här kan du läsa mer om Pias danskurser. http://www.pialamberth.se/

November 2015

25102015-DSC_0894
Under REPORTAGE läser du om surdegskursen på Holma i Höör 24-25 oktober.
Ängelsberg 6
Under MODER JORD visar jag bilder från resan till Ängelsberg där den stora skogsbranden härjade i fjor.
odensjön 2
Ännu en kraftplats i Skåne – Odensjön! Se under KRAFTPLATSER.
Lundsbrunn 2
Läs på ÅRSHÖGTIDER om hur vi firade Alvablot på Lundsbrunns Kurhotell.

Snabbkurs i häxkonst

Häxa på berget, min
Söndagen den 18 oktober mellan kl. 15 och 18 kommer jag att hålla ett introduktionsmöte för intresserade. Det blir som en snabbkurs i häxkonst. Vi träffas under tre timmar och går igenom grunderna. Vi kommer att tala om de fyra elementen och de fyra väderstrecken, årets olika högtider, gudar och gudinnor, fullmåneceremonier, häxans redskap, symboler för altaret, runorna, vad magi är och mycket annat. Vi kommer också att hålla en ceremoni tillsammans och göra en kort trumresa. Därefter blir det fika, samtal och tillfälle att ställa frågor.

Vi kommer att vara i mitt hem på Vintergatan 16 i Höör. Du anmäler dig genom att sätta in 250 kr på mitt bankgiro 5082-2022 och samtidigt skicka ett mejl till eta@vinterljus.com med namn, adress och telefonnummer. Sista anmälningsdag är den 13 oktober.

Varmt välkomnmen!
Eta Christensson

Läs om Sofia

sofia 2En ny intervju finner du under Intervjuer 2. Denna gång handlar det om Sofia Bothorp som var med redan då kampen för Ojnareskogens bevarande tog sin början 2005. Sofia berättar om hur det är vara engagerad i miljökampen, om allvaret och om leken som blir ett nödvändigt komplement.

Nytt på sidan

Snart är sommaren här och då kommer jag inte att ägna mig så mycket åt Naturtro.se eftersom jag har andra projekt på gång. Men du som är läsare får gärna skicka in bidrag: dikter, tankar, upplevelser, funderingar.

haxans hjartaNytt sen sist är att jag under fliken Moder Jord berättar om begreppet Ekocid och vad det innebär. Jag har recenserat boken Häxans hjärta, se under Recensioner. Det finns också en ny dikt och en novell som är ny för somliga, fast inte för dem som redan har läst den i Fria Tidningen.

 

Linda vid trädImorgon den 16 april utkommer Tidningen Näras aprilnummer med den intervju jag gjorde i höstas med häxan Linda Braekhus. Hon berättar där om sina upplevelser av naturväsen.

 

 

litt rundaJag vill också påminna om Litteraturrundan den 25-26 april. Programmet finns här: http://www.litteraturrundan.se/. Tillsammans med Österlenhäxan Shaeen Svanede kommer jag att läsa dikter i Häxans Hus i Henset söndagen den 26 april kl 12 och kl. 14. Om du tänker dig dit så boka plats hos Linda på tel 072-32 19 802.

Nytt innehåll

I dagarna har Naturtro.se fått ett bidrag från en av våra läsare. Sandra berättar om sitt liv som Lokeprästinna, en spännande läsning för den som inte hade en aning om att sådana fanns. Sandra har reagerat på några ord i recensionen av Jörgen I Erikssons bok Eddans dolda visdom,( se under Recensioner) nämligen att Lokes egenskaper inte skulle vara särskilt ”eftersträvansvärda för den som söker andlig utveckling”. Själv har hon helt andra erfarenheter. Läs om detta under Läsarbidrag och kom gärna med egna synpunkter. Berätta om dina egna erfarenheter av förbindelse med olika gudomar. Skicka ditt bidrag till eta@vinterljus.com och bifoga helst några foton också.
Sandra 4

Nya intervjuer

Ulrika Jäger
 
 
Nu finns det 2 nya intervjuer att ta del av. Eftersom jag mest av allt gör intervjuer, hittills i varje fall, så har jag skapat ännu en sida för dem. Om du väljer Intervjuer 1 kan du läsa om Ulrika Jäger, som jag höll kurs ihop med på Fridhems Folkhögskola sommaren 2014.Lola 5
 
 
Under Intervjuer 2 finns intervjun med Carola Korpstjärna Ravenstar, som jag nu äntligen har lyckats träffa per telefon. De fina fotona har hennes vän Tina Löfstrand skickat hit från Jämtland.

Övningsboken är här!

övn bok omslag 2
De senaste veckornas intensiva arbete har resulterat i 2 nya böcker. Övningsbok för häxor som i många år bara har funnits som brevkurs och senare som e-bok, finns nu äntligen som en riktig pappersbok, en bok att hålla i handen, ta med sig ut i naturen och anteckna i. Många har frågat efter det. Om några dagar kommer den att dyka upp på Adlibris och Bokus hemsidor. Läs mer om boken under Annonser ovan.

Den andra boken är en diktsamling som jag har samlat till i flera år. Vinterljus heter den och den kan du läsa mer om här. Den kan köpas på samma sätt som övningsboken. Jag kommer att läsa en del av dikterna söndagen den 26 april hos Linda Braekhus i Häxans Hus i Henset. Mer om detta senare.

Snart kommer jag även att publicera en kort intervju med Ulrika Jäger, lövjerskan som jag höll häxkurs tillsammans med förra sommaren på Fridhems folkhögskola. Det är förresten hon som är völvan på omslaget till övningsboken. Håll utkik under Intervjuer!

Intervju i april

Häxan i Henset

Linda vid träd
I höstas gjorde jag en lång intervju med Linda Braekhus som driver en häxbutik och har sin verksamhet i Henset några mil sydost om Hörby. Jag hade tänkt publicera den här men istället råkade den bli såld till Tidningen Nära som kommer att trycka den nu i april. Därför kan jag förstås inte berätta mer om Linda förrän senare här på sidan. Så mycket kan jag dock säga att den som är intresserad av naturväsen kommer att få stort utbyte av den intervjun. Jag rekommenderar alltså läsning av Näras aprilnummer. Och den som inte kan ge sig till tåls får väl bege sig till Häxans hus i Henset så fort som möjligt. Adressen hittar du här på Naturtro.se under Annonser.


Foto: Teo Törnqvist