månadsarkiv: juni 2016

Dansa genom livet

festivalen 018 min
På den här bilden dansar Lina Ljung Timestråle orientalisk dans. När jag såg henne på Nordiska Gudinnefestivalen i fjor blev jag inspirerad och ville också dansa så. Men den kursen jag anmälde mig till blev inställd och då hittade jag istället ”Heliga danser”, en ettårig kurs med Pia Lamberth i Malmö.

Under tre intensivhelger hittills har jag lärt mig danssteg, rytmer och dansstilar som är nya och okända för mig. Det är ju en helt annan sak än orientalisk dans, men passar kanske mig bättre, när jag känner efter. Vi dansar oftast stillsamma, nästan meditativa cirkeldanser från Grekland, Ryssland, Albanien, Indien och Turkiet.

Pia Lamberth är en kunnig och inspirerande ledare som har mer än 20 års erfarenhet av dessa danser. Hon har också stor kunskap om symboler, myter och sagor, och det som gör mig häpen och rentav skrattlysten är att hon håller på med mycket som vi häxor också gör: firar solstånden och dagjämningarna, framhåller Gudinnan och Moder Jord och berättar om de gamla gudinnekulturerna. Ändå är studieförbundet som arrangerar danskursen kyrkligt, och jag har förstått att dessa Heliga Danser ofta dansas i Svenska Kyrkan. Så kan det gå här livet!

Här kan du läsa mer om Pias danskurser. http://www.pialamberth.se/