Bertilssons stuga

Vid ”Bertilssons stuga” i ett naturreservat i utkanten av Göteborg träffar jag Pia Backman och Helen Wiklund. Vi sitter i trädgården utanför det gamla boningshuset en ljum och vindstilla julieftermiddag medan de berättar om gården och caféet.
bertilssons stuga 2
Pia: 2006 var den här gamla gården till salu, och jag lyckades köpa den, tack vare att Göteborgs kommun inte utnyttjade sin förköpsrätt. Gården är byggd 1809, men det var först i slutet av 1920-talet när Pelle Bertilsson hade köpt den som det blev café här. Bertilsson var en intressant man, olympisk guldmedaljör i gymnastik 1912, kapten i det militära och äventyrare. Han och hans fru bodde några år på Cuba, där Bertilsson försörjde dem som fäktlärare, men de längtade tillbaka till Sverige och drömde om det enkla livet på landet.
Gården ligger mitt i ett naturreservat, här finns ängar, skog och badsjö. Här är en ständig ström av vandrare, joggare, ryttare, skidåkare och skridskoåkare, allt efter årstid, och caféet är populärt för göteborgarna.
bertilssons stuga 3
Helen: Pia äger stället men jag har varit anställd här ända sedan hon köpte det. Vi har ju annan personal också, men jag gör alla sorters sysslor här. Jag är husfru, bagerska, kokerska, vaktmästare, städerska, kassabiträde, serveringspersonal och idéutvecklare. Dessutom sköter jag vår ”adoptionsbyrå för häxor”. Vid det här laget har vi adopterat bort 445 häxor till goda hem.

Pia: Just nu, på sommaren, håller vi stängt men under höst, vinter och vår har vi högsäsong. Hit kommer människor i alla åldrar, från barnfamiljer till pensionärer. Ibland har vi även grupper inbokade, till exempel företag som håller frukostmöten eller promenadmöten här. Konferenser har vi däremot inte, eftersom vi inte har lokaler för det. Alla får hålla till i kaffestugan som ligger i den gamla ladugården.
bertilssons stuga 4
Helen: Vi har gjort oss kända som häxor. Dels för att vi har en häxkvastparkering här utanför, dels för att vi har de här fina, flygande häxorna till salu. De är tillverkade i England och det är dem som folk får adoptera. Vi låter dem fylla i ett adoptionsavtal och lova att ge häxan ett gott hem. Men vi känner oss ju också som häxor, kvinnor som går sin egen väg och litar till sin inneboende visdom.
bertilssons stuga 5
Pia: De senaste åren har vi skapat en ny tradition i Bertilssons stuga med vårt påskfirande. Vi eldar en stor påskbrasa på ängen och är utklädda till påskkäringar. De flesta som kommer är också utklädda. Före jul har vi ”Julmys”, då är hela stugan julpyntad och vi serverar glögg och julkakor. På somrarna har vi ibland brudpar som håller sin vigselceremoni på ängen nere vid sjön. Framöver siktar vi på att själva agera prästinnor och leda ceremonierna.
bertilssons stuga 6
Helen: Det här är den bästa platsen på jorden. Det är inte bara ett café utan också ett andhål för själen. Här finns både skönhet och harmoni. Jag tänker på en av våra gäster som brukar glömma något varje gång hon är här, mobilen, plånboken eller handväskan. Hon ursäktar sig alltid med: ”Jag blir ju så harmonisk här!”

Pia: Till hösten kommer vi att ha temakvällar igen. Förut har vi haft teman som döden, livet, kärleken, rymden, trädgården, attraktionslagen. I höst kommer bland andra Britt-Mari Näsström, som är professor i religionshistoria, att berätta om ”De nordiska gudinnorna”. Och Klas Parknäs, skådespelare, konstnär och författare, kommer att tala om att vara ”Lyckad eller lycklig?”
bertilssons stuga 1Katten Sway kommer och stryker sig mot trädgårdsstolarna. Skymningen har börjat falla och dofterna från ängen blir starkare. Vinden har vilat hela dagen och ännu är det stilla som vore vi inomhus. Ett ovanligt väder på en ovanlig plats, där gamla minnen blandas med frisk entreprenörsanda. Tack Pia och Helen! Lycka till med både häxadoptionerna och prästinneskapet.

Text & bild: Eta Christensson