Reportage

Vikingamarknad i Gudahagen 2016

vikingabostad

För nionde året i rad mötte vikingarna upp. Många har med sig ett komplett vikingabohag och möblerar sina tält på ett inbjudande sätt.

kristin

Kristin Fornfela spred glädje och trivsel med sin gamla fela och sin sång.

li-vid-taltet

Li Marling visade sina gudinnestatyetter.

hantverkare

Många skickliga hantverkare visade upp sin konst och sina varor.

simon-o-sara
Sara och Simon Riis Hasselskog var där med sin lilla Amanda som redan har fått sin första vikingautstyrsel.
amanda

ben-o-marie
Marie och Ben var också där, som de brukar, och sålde salvor och örtoljor. Deras företag heter Jara Lifskraft.

asa-nina-o-barnen

Åsa Åkesdotter och Nina Green med barnen Varg, Saga och Disa var där. Åsa och Nina sålde hemlagad ärtsoppa och ”birkabröd”.

flintastenhuggare

Här får en lära sig hur det går till att tillverka stenyxor. Materialet är flinta.

skanska-krigare

Skånska krigare hade samlats och passade på att hålla namngivningsceremoni på Gudahagens kulle. Det var den lille Tyr Skov Pedersen som fick sitt namn.

gronsaker

Grönsaksodlare från trakten sålde sina produkter. Visst blir grönsaksförsäljning enastående vackert i vikingastil!

ryttare

En stor grupp ryttare på islandshästar visade upp bågskytte i full galopp.

Ja, detta var ett axplock av allt som hände under helgen. Nästa år är det dags igen, alltid den tredje helgen i september. Se deras webbsida här.

Bilder och text: Eta Christensson

Surdegskurs

Den 24 – 25 oktober var jag på kurs för att lära mig baka med kultursorter och surdeg. Tillsammans med 10 andra fick jag de intressantaste och mest överraskande kunskaper. Som t. ex. att degen inte ska knådas! Och att en inte ska tillsätta mer mjöl om degen blir för kladdig!

Beesham Soogrim var vår entusiastiske lärare. Han kommer från Mauritius men har bott i Sverige massor av år. Beesham är en hängiven surdegsbagare och på väg att bli världsberömd för sina luftiga degar och fantastiska bröd.
24102015-DSC_0444
Surdegen som Beesham använder är många år gammal. Den hålls vid liv genom att matas varje vecka. Ingen jäst används och ändå blir vissa av bröden fulla av stora jäsbubblor. Med endast en liten mängd surdeg kan Beesham få igång flera stora degar inom ett dygn.
24102015-DSC_0610
Bengt-Göran Carlsson och Lovisa Olsson berättade om de s.k. kultursorterna, spannmål som har odlats i tusentals år. Exempel är enkorn, emmer och spelt, det senare är detsamma som dinkel. Dessa sorter har många fördelar framför de förädlade sorterna genom att de har en rik genetisk potential. De är inte enhetliga och inte heller stabila, utan utvecklas hela tiden och anpassar sig efter jorden och klimatet. De är robusta och motståndskraftiga mot sjukdomar och skadedjur och lämpar sig bra för ekologisk odling. De är rika på mineraler och vitaminer.
25102015-DSC_0818
Degen ska alltså inte knådas. Den ska jäsa ifred, vikas försiktigt några gånger, sedan jäsa igen. Detta upprepas några gånger innan degen till slut läggs till jäsning i en korg. Ett långtidsjäst bröd, gärna 24 timmar, blir nyttigare genom att nästan all fytinsyra försvinner och vi därför kan tillgodogöra oss mycket större mängd av mineralerna.
25102015-DSC_0744
Men hur ska en klara sig med att inte tillsätta mera mjöl? Jo, hemligheten är ha rätt mängd mjöl från början och vara försiktig med vattnet. Degen ska helt enkelt inte bli för blöt. Allt verkar hur lätt som helst när Beesham förklarar.
25102015-DSC_0704
Beesham lärde oss också hur en på olika sätt dekorerar sina bröd, med hjälp av schabloner, ströat mjöl eller kakao, vallmo- eller sesamfrön.
25102015-DSC_0894
Vi fick baka flera olika sorter, baguetter, luftiga siktebröd och grova fullkornslimpor.
25102015-DSC_0796
Jag tror vi var rätt så trötta allihopa, samtidigt så nöjda när vi kunde åka hem med bagaget fullt av nybakade bröd. Och varsin liten surdegsstarter att ömt vårda för kommande behov.
24102015-DSC_0620

Text: Eta Christensson
Foto: Lovisa Olsson

Nordisk gudinnefestival

Nu har vi varit där, på den stora gudinnefestivalen i Fjärås som vi sett fram emot sedan i mars. Vi blev inte besvikna, tvärtom trivdes vi så bra att vi inte ville åka därifrån. Alla människor vi mötte som genast kändes som vänner, intressanta och inspirerande workshops, de innerliga ceremonierna, den medryckande musiken och gemenskapen, allt detta gjorde oss lyckliga och tacksamma. Vi tältade i skogen och sövdes rofyllt av den porlande ån, vi svalkade oss i sjön Lygnern och vistades under bar himmel i dagarna tre.
SONY DSC
Tursamt nog var vädret sagolikt. En festival i hällregn hade inte varit rolig. Men var det bara en slump? Är det inte märkligt och tänkvärt att vädret, som under både maj och juni har varit det sämsta på flera år, med sitt evinnerliga regnande, blåst och kyla, just inför gudinnefestivalen slår om och blir högsommar med värmebölja, klarblå himmel och nästan vindstilla? Och nu efter festivalen är det åter mulet, regnigt och kallt. Nog verkar det som om Moder Jord bryr sig om sina barn och uppskattar ceremonierna till Hennes ära!
festivalen 014 min
Initiativtagarna till denna nordiska gudinnefestival är Lola Ravenstar Korpstjärna, som jag tidigare skrivit om (se under Intervjuer 2) tillsammans med Ania och Magnus Munay, som driver kursgården Gaia Life i Fjärås. Deras syfte med festivalen har varit att tacka, fira och hedra Moder Jord, Gudinnan, för alla de gåvor Hon ger oss. De har velat lyfta fram vårt nordiska kulturarv och hedra de förmödrar och förfäder som levde i harmoni med jorden och naturens växlingar. Tanken har också varit att skapa balans mellan manligt och kvinnligt.
festivalen 049 min
Bland deltagarna syntes många kända ansikten. Här två prästinnor av Avalon: Elin Hejll Guest som har byggt upp Stockholms Gudinnetempel och Margitta Wigren som har skapat Gudinnetemplet i Helsingland.
festivalen 001 min
Strax intill ceremoniplatsen hölls det marknad. Här kunde en köpa alltifrån handgjord tvål till silversmycken. En kunde få healing såväl som medial rådgivning utifrån olika skolor och tillvägagångssätt. Majvi Romeborn erbjöd sig att måla ens aura intuitivt och spontant. Den färdiga målningen är tänkt att vara full av helande kraft och en hjälp till kunden att förstå och utveckla sig själv.
festivalen 041 min
Maria Thorlund, keramiker från Lund visade och sålde sina Venushalsband i olika storlekar och färger. Maria berättade att hon börjat arbeta med lera efter att hon fått barn och att hon nu tillåter sig att följa den lust och lockelse som leran ger henne. Hon brukar även göra ”blomsterklot” i lera, inspirerad av James Lovelocks Gaiateori.
festivalen 019 min
En av dem som erbjöd massage och healing var Linda Mardöll. Hon är friskvårdsterapeut och kan ge råd om kosthållning och livsstil. Linda kallar sig prästinna i Naturens tjänst och tillhandahåller även alternativa ceremonier för dop, konfirmation och giftermål. Linda har fått sin prästinneutbildning av Ulrika Jäger (se under Intervjuer 1).
festivalen 037 min
Madelene Widell Ward sålde orakelkort av olika slag och gav healing i marknadstältet. Hon håller i vardagslag på med många spännande ting: husrensningar, hypnos, tidigare-livregressioner och numerologi.
festivalen 011 min
Varje morgon hölls en morgonceremoni då vi stod i cirkel, trummade och sjöng. Gudinnorna bjöds in att hela oss, ge oss kraft och glädje och dansa med oss.
SONY DSC
Lina Ljung Timestråle, som håller på att utbilda sig till prästinna av Avalon i Glastonbury, visade orientalisk dans till stort jubel.
festivalen 018 min
Den största behållningen gav utan tvekan de många workshopparna. Vi varje pass gavs flera alternativ, alla lika lockande, vilket gjorde det svårt att välja. Ett sällskap prästinnor hade kommit ända från Glastonbury. Heloise Pilkington sjöng heliga sånger som hon skrivit till sin Gudinnas ära och Erin McCauliff berättade om utbildningen vid Glastonbury Goddess Temple. Världskända Jana Runnalls och Oshia Drury trummade och sjöng kraftsånger för första gången i Sverige.
SONY DSC
Olof Lindqvist, gudinnepräst från Gotland berättade om sina möten med tre olika gudinnor.
SONY DSC
Många, många andra höll workshops och delade med sig av sin kunskap och livsglädje, men det är omöjligt att nämna alla. Orden kan heller inte göra dem rättvisa. En sån här festival måste upplevas, så är det.
Malin, Lottie och Ylvali vid den inbjudande Hångelhörnan.
festivalen 022 min
Jag vill uttrycka min djupt kända tacksamhet för den nordiska gudinnefestivalen sommaren 2015. Festivalen kommer att hållas även nästa år, så är det tänkt. Kanske på samma underbara plats. Det får Gudinnan utvisa.
SONY DSC
Text: Eta Christensson
Foto: Bild 1, 9, 11, 12, 14 Åsa Åkesdotter, övriga Eta Christensson