Årshögtider

Alvablot 2016

tanumshede-gastgifveri
Det här året hade vi valt Tanumshede i Bohuslän som mål för vår Alvablotsresa. Främst var det förstås hällristningarna som lockade oss.
Men där finns också en anrik gästgivargård från 1600-talet och det förunnades oss att äta vår festmåltid i ”skänkrummet” som finns kvar från den tiden. På väggarna står skrivet namnen på alla de krögare och krögarmoror som har basat där, från 1663 och fram till nu.
alvablot-16-6
De mest mediala av oss berättade om barska kvinnor, fulla drängar, respektingivande bygdeoriginal och stampande hästar. Själv uppfattade jag endast glädje och livaktighet. Men ceremonin som vi enligt vår tradition höll för de döda på lördagskvällen blev ovanligt rik och lyckad. Vårt enkla altare arrangerade vi mitt på det gamla trägolvet.
alvablot-16-2
Och som vanligt hade vi klätt upp oss för att hedra de döda.
alvablot-16-1
På dagen besökte vi hällristningarna men det var inte möjligt att njuta av dem någon längre stund eftersom vädret var ovanligt uselt med stark blåst och blötsnö. Det är första gången vi firar Alvablot utan att ha bästa tänkbara väder. Vi brukar alltid hålla vår stora ceremoni utomhus vid midnatt, men det här året var det otänkbart.
tanum-5
Efter att ha kämpat mot kyla, blåst och regn tog vi vår tillflykt till Vitlycke Museum som ligger i närheten av ristningarna. Där var varmt och ljust och det fanns hur mycket som helst att titta på. Innan vi gick därifrån åt vi dessutom en ljuvlig arabisk lunch där.
alvablot-16-5
På söndagen skildes vi åt efter att ha bestämt platsen för nästa års möte. Merete som hade längst att köra reste lite i förväg.
alvablot-16-4
Och sedan for vi andra iväg, var och en åt sitt håll, uppfyllda av den härliga energi som helgen hade gett oss.
alvablot-16-3

Text & bild Eta Christensson

Alvablot 2015

Lundsbrunn 2
För trettonde året i rad har mina vänner och jag firat Alvablot. Den här gången hade vi bokat in oss på det anrika Lundsbrunns kurhotell som ligger cirka en mil norr om Skara. Grunden till Lundsbrunns berömmelse är Odinskällan, en offerkälla känd sedan 500 f.v.t. Den har numera ett helt hus byggt över sig och kan bara ses genom ett glasgolv. 1724 började källan användas som hälsokälla och Lundsbrunn utvecklades till en attraktiv kurort.
husaby källa
När vi sonderade terrängen fann vi att Husaby källa ligger i närheten och den ville vi förstås besöka. Det är ju där Olof Skötkonung sägs ha döpts till kristen tro nån gång på 1000-talet. Det är ju väldigt inspirerande att döpa sig på en sån plats, så vi beslöt att göra det, vi också. Var och en döptes till ett liv i den Stora Moderns tjänst och fick ta sig ett nytt namn, så som brukligt är. Som vanligt var vädrets makter snälla mot oss, det var milt och vindstilla med solsken.
Brigidas källa
Några hundra meter därifrån ligger Brigidas källa, och det råder delade meningar om var Olof egentligen blev döpt. Kanske var det rentav i England säger en del. Det är möjligt att han reste runt och döpte sig upprepade gånger, som en förebild för hedniska undersåtar. Så för att få del av Brigidas kraft döpte vi oss där också.
festklädda
På lördagskvällen åt vi middag i den lyxiga matsalen och höll sen en högtidlig ceremoni, inramad av brinnande marschaller i parkens mörker. Vi åkallade och dansade, bjöd in de döda, offrade bröd och dryck och mötte Hel, allt med samma gudabenådade förmåga till både allvar och lek, den som jag uppskattar så mycket. Måtte vi aldrig bli för gamla för att leka!
Merete vid Brigidas källa

Text: Eta
Foton: Sara, Christel och Simon.